Význam enzýmov a ich pôsobenie na ľudský organizmus

Význam enzýmov a ich pôsobenie na ľudský organizmus

Enzýmy sú zložité látky bielkovinovej povahy, ktoré riadia a urýchľujú všetky biochemické procesy v organizme a prispievajú tým okrem iného k jeho prirodzenej regenerácii. Stručná charakteristika vybraných enzýmov: Serrapeptáza, Bromelaín, Papaín, Proteáza, Lipáza, Amyláza, Rutín.

Význam enzýmov pre ľudský organizmus - kde môžu byť užitočné:

  •  * odbúravajú neživé tkanivá a škodlivé produkty látkovej výmeny (toxíny), ktoré výrazne komplikujú proces hojenia
  •  * uľahčujú odvod tekutín z postihnutých tkanív, čím zabraňujú tvorbe opuchov a napomáhajú k obnoveniu biologickej rovnováhy
  •  * blokujú uvoľňovanie molekúl bradykínu a znižujú tak bolestivosť postihnutých tkanív
  •  * rozpúšťajú fibrín vznikajúci ako vedľajší produkt zrazenej krvi
  •  * ako antioxidanty sa podieľajú na odstraňovaniu voľných radikálov z tela
  •  * zvýšením permeability (priepustnosti) a prekrveniu tkanív zlepšujú využiteľnosť liekov ľudským organizmom
  •  * posilňujú činnosť pečene a optimalizujú fungovanie imunitného systému
  •  * aktívne sa podieľjúa na riadení energetickej bilancii organizmu
  •  * významne sa podieľajú na procese regenerácie organizmu pri vysokej fyzickej záťaži


Stručná charakteristika vybraných enzýmov

Serrapeptáza známa tiež ako Serratia Peptidáza, je proteolytický enzým izolovaný z nepatogénnej enterobaktérie Serratia E15.

Vyniká vysokým protizápalovým účinkom, pôsobí pozitívne  na opuchy, aktívne pôsobí na metabolizmus cholesterolu, zvyšuje prekrvenie orgánov a zlepšuje priechodnosť ciev, odstraňuje z organizmu neživé tkanivo, čím urýchľuje proces hojenia a čistí organizmus od nežiadúcich zvyškov metabolizmu.

Bromelaín je všeobecný názov pre skupinu sulfhydrylových proteolytických enzýmov. Jeho účinok je podobný ako u Serrapeptázy a v kombinácii s týmto enzýmom zvyšuje jeho účinok.

Papaín je enzým, ktorý štiepi proteíny. Má ukľudňujúce účinky na žalúdok a napomáha tráveniu proteínov. Vďaka svojej komerčnej hodnote je papaín zďaleka najštudovanejším zo všetkých cysteinových enzýmov. Využitie papaínu:

  •  * k defibrinácii rán v nemocniciach
  •  * k zabraňovaniu deformácii rohovky zjazvením
  •  * pri liečení edémov, zápalových procesov a pri urýchľovaní hojenia rán
  •  * v malých dávkach ako liek na zlepšenie trávenia

Proteáza je proteolytický enzým, ktorý má schopnosť rozkladať proteíny (bielkoviny). Jeho účinok je významný, pretože neúplné zažívanie proteínov spôsobuje telu problémy, ako napríklad vznik rôznych alergií a tvorba toxických látok. Nestrávené proteíny treba spájať s početnými zdravotnými problémami a cudzími útočníkmi v zažívacom trakte.

Proteáze do značnej miery vďačíme za to, že vo svojich útrobách nemáme parazity. Z nedostatku proteázy plynú značné riziká nákazy vnútorností a napríklad tiež premnoženie kvasiniek z rodu kandida.

Proteáza taktiež dodáva špecifické výživné látky potrebné k tomu, aby sa udržovalo zdravé svalové tkanivo.  Posilňuje funkciu zdravého imunitného systému.

Lipáza je enzým, ktorý telo potrebuje k rozkladaniu tukov v potrave do absorbovateľnej formy. Tuky sú v potrave najhoršie stráviteľné a tučná strava má na svedomí viac zažívacích problémov ako proteíny a škroby. Naviac pri rozkladaní tukov lipáza nepoškodzuje vitamíny v tuku rozpustené ani nenasýtené mastné kyseliny v GLA, DHA, a EPA.

Základné mastné kyseliny sú potrebné pri udržovaní energie buniek a života. Lipáza transformuje tuky v potrave na základné mastné kyseliny. S postupujúcim vekom mení naše telo produkciu kľúčových enzýmov ako napríklad lipázy a tým postupne uvoľňuje priestor pre nevyváženosť kyselín. Nevyváženosť mastných kyselín môže viesť k početným bežným neduhom a chorobám sprevádzajúcich starnutie.

Lipáza riadi množstvo tuku, ktorý sa syntetizuje, redukuje tukové zásoby a v dostatočnom množstve môže pomôcť pri spaľovaní tuku ukladaného ako palivo. Nielen že spaľovanie tuku uloženého v tele do zásoby aktivuje, ale môže tiež prakticky zabrániť ukladaniu tuku úplne.

Amyláza je enzým, ktorého funkciou je hydrolyzovať (rozkladať) cukor a škrob (uhľovodany). Ak nie sú uhľovodany správne hydrolyzované, môže sa tým zvýšiť potenciálne riziko vážnych zdravotných problémov. Amyláza spolupracuje s proteázou pri stimulácii funkcie imunitného systému. Spolu s lipázou tiež strávia určité toxíny.

Rutín je známy predovšetkým ako silný antioxidant.  Rutín je užitočný pri vzniku žilného opuchu. Posilňuje kapiláry, chráni proti niektorým toxínom a má protizápalové účinky.   Zabraňuje oxidácii vitamínu C a má pozitívne lipidové účinky.

Ako účinne a jednoducho dodávať organizmu potrebné enzýmy?

Vhodným riešením môže byť prípravok Fytozym, ktorý obsahuje kombináciu vysoko aktívnych enzýmov a bioflavonoidov - prírodný enzymatický prípravok novej generácie. Fytozym neobsahuje žiadne látky živočíšneho pôvodu a je preto vhodný aj pre vegetariánov a osoby u ktorých sa prejavuje alergická reakcia na tieto látky.

Kedy má organizmus zvýšenú potrebu enzýmov

Regenerácia - Regeneračný proces, či už prebieha z dôvodu fyzického preťaženia, prekonaného úrazu alebo pooperačného stavu, znamená pre organizmus vždy značnú záťaž a tiež zvýšenú potrebu látok, ktoré sa na tomto procese podieľajú. Medzi najvýznamnejšie z nich patria jednoznačne enzýmy. Sú nevyhnutnou súčasťou všetkých biochemických procesov a ich nedostatok zaťažuje organizmus tým, že je nútený si tieto látky sám „vyrábať“. Tepelne upravená strava nezaisťuje dostatočný príjem enzýmov a preto obohatenie stravy o kvalitný enzymatický doplnok môže významne pozitívne ovplyvniť priebeh a dobu regeneračného procesu. Pri pooperačných stavoch je významné taktiež protizápalové pôsobenie niektorých enzýmov a ich schopnosť zmenšovať opuchy.

Zápaly - Protizápalový účinok niektorých, najmä proteolytických enzýmov je už pomerne dlho známy. Ich zvýšený príjem formou výživových doplnkov pozitívne podporuje zvyklú liečbu, urýchľuje proces hojenia, znižuje prípadný opuch a pomáha zbaviť sa organizmu nežiadúcich produktov, ktoré vznikajú pri hojeniu zápalov. Pri prekonaných úrazoch a pri pooperačných stavoch je protizápalový účinok enzýmov vhodnou prevenciou, naviac enzýmy zmenšujú opuchy a celkovo urýchľujú proces hojenia.

Cholesterol - Kardiovaskulárne ochorenia, spojené s vysokou hladinou cholesterolu začínajú väčšinou bez subjektívnych ťažkostí a jedným z prvých ukazovateľov pri diagnostike ochorenia je vysoká hladina cholesterolu zistená z bežného vyšetrenia krvi. Na začiatku sú väčšinou doporučené diétne opatrenia s následným sledovaním zmien hladiny cholesterolu pri pravidelnom vyšetrení krvi. V tejto fáze je ako jedno z významných diétnych opatrení vhodné doplniť bežnú stravu o kvalitný enzymatický doplnok, obsahujúci najmä enzým Serrapeptázu.

Tento proteolytický enzým môže ďalší priebeh ochorenia výrazne pozitívne ovplyvniť a to najmä vo fáze keď sú doporučené diétne opatrenia, ale ešte nie sú nasadené farmaceutiká. Doplnenie stravy o enzymatický prípravok je vždy vhodné konzultovať s ošetrujúcim lekárom.

Pooperačné a poúrazové stavy - V prípade pooperačných a poúrazových stavov je veľmi dôležitý proces následného hojenia a regenerácia organizmu.

Protizápalový účinok niektorých, najmä proteolytických enzýmov je už pomerne dlho známy. Ich zvýšený príjem formou výživových doplnkov pozitívne podporuje zvyklú liečbu, urýchľuje proces hojenia, znižuje prípadný opuch a pomáha zbavovať sa organizmu nežiadúcich produktov, ktoré pri hojení zápalu vznikajú. Pri prekonaných úrazoch a pri pooperačných stavoch je protizápalový účinok enzýmov vhodnou prevenciou, naviac enzýmy znižujú opuchy a celkovo urýchľujú proces hojenia.